На пазара за роботи съществуват няколко вида навигации. Наличието на “умна” или “глупава” навигация често определя и цената.

Нека да ги разгледа:

  1. Лазерна навигация (lds) – чрез този тип навигация роботът се ориентира много добре в пространството, може да минава от стая в стая, движи се методично. Обиновенно тези роботи правят карти на помещенията, зная във всеки един момент къде са, помнят докъде са стигнали. Като минус на този тип навигация може да се посочи по-трудната поддръжка на лазера, отдолу се събира прах, скъп е за ремонт, ако се наложи, а и прави роботът по-висок от останалите роботи. Основните марки с такъв вид навигация са neato и xiaomi. Не всички модели на xiaomi са с лазер, има и с жироскоп.
  2. Камера – камерата е другият “умен” начин за нивигиране на роботите и правене на карти. Също се оценява като добър вариант. По – високият клас на irobot навигират с камера. Един модел на ilife – iLife A8 и iLife A9s
  3. Жироскоп – движи се в зиг – заг, но не не се ориентира в пространството, не знае докъде е стигнал. Все пак се движи достатъчно добре.
  4. Хаотичен – това не можем да го наречем точно навигация. Роботите разчитат на няколко сензора и чистят напълно случайно. Което не значи, че няма да изчисти, просто са подходящи за по-малки квадратури.

Забележка: Има и комбинирани навигации. Например жироскоп с камера. Mamibot ExVac 680S е един такъв пример. Можете да го купите от ТУК.

Съвет: Не винаги е необходимо да се хвърляте на “умната” навигация. Ако жилището Ви е по – малко или не сте с намерението да го чистите цялото (тоест да отворите всички врати и да искате роботът да изчисти накуп всичко), то “умна” навигация и разни екстри, като приложение за телефон, не са Ви необходими. Ако ще чистите “стая по стая”, един среден клас робот ще Ви свърши чудесна работа. Понякога по-простото е по-добре.

Има и комбинирани навигации – камера + жироскоп. Един такъв модел е mamibot ExVac 680 S, можете да го купите от ТУК.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *