Както е модерно да се казва напоследък, важно е да направите информиран избор. Поради тази причина е и съществуването на този сайт. Можете да почерпите информация от постовете тук, максимално обективни и точни са.

Какво имат абсолютно всички роботи на пазара (или поне 99% от тях): База за самозареждане(всички се зареждат автоматично), контейнер за боклук, сензори против блъскане и против падане от стълби, вакуум, филтър (различни са при различните модели), 1 или 2 странични четки.

Ето и няколко фактора, които да Ви водят в избора:

  1. Бюджет – хубаво е да си определите бюджет и да търсите най-доброто в този периметър. Не винаги е необходимо да купувате най-скъпото. Това не винаги значи “по-добро”. Изберете този робот, който е предназначен за Вас.
  2. Начин на почистване – искате да изчистите целия апартамент с едно пускане(така нареченото чистене “от стая в стая”) или ще пускате робота отделно помещение по помещение? Това често определя и ценовия клас. По-скъпите модели са с “по-умна” навигация и се движат методично. Такива са всички модели на Neato, iRobot 900 серия, повечето модели на Xiaomi, Ilife A9s и iLife A8. Е, има и други марки с методично почистване. Повече за навигацията можете да прочетете ТУК. 
  3. С централна четка, с две централни четки или без централна четка (в вакуум порт) – Централната четка е подходяща за жилища с килими. Ако нямате килими, можете да се спрете на модел без такава, ще си спестите един консуматив, една част за поддръжка и един евентуален проблем. Моят личен избор е “без централна четка”. Имам куче, космите се заплитат по нея и става малко досадно….:)
  4. С мокър моп или без моп – мопът е една добавка, не очаквайте чудеса от него. Като цяло забърсва леко, освежава, полира. Ilife A9s е малко по-добра версия на моп, вибрира.
  5. Трябва ли ми приложение за телефон?  Като цяло не е жизнено необходимо. При някои модели и марки пък е задължително. Повечето функции на neato, xiaomi, irobot (сериите с приложение) могат да се активират само от приложението. При други марки, като ilife,proscenic, приложението няма особено важна функция.
  6. Колко да е мощен? Еми колко…силата се измерва в Pa(паскали) Средно са между 600 и 2000 Pa. Много мощен, с централна четка, Ви трябва при следните условия – голям апартамент, много килими, дългокосмест домашен любимец(може и няколко). При всички други ситуации…ми не е необходимо да се целите толкова нависоко 🙂
  7. Консумативи – колкото по-скъп е един робот, толкова по-скъпи са в последствие и консумативите. Избирайте мъдро! Стандартни консумативи за всички роботи са филтрите и четките. Ако сте избрали робот без централна четка, още по-добре – имате минус един консуматив! В някакъв момент ще се наложи да смените и батерията, обикновено държат около 2 години, но има рекорди от по 5-6 години.

Така…. вече сте избрали робот. Откъде да го купите? Дали ще е от България(ако го има на нашия пазар) или извън България? Тук трябва да отчетете къде и колко важи гаранцията и да сравните цените с тези в България. В момента голяма част от роботите от aliexpress са с бърза доставка + 2 години гаранция. Така че…

Ако сте решили да подкрепите родните дистрибутори, потърсете най-изгодната сделка. Конкуренция има и цените варират. Разбира се, няма да правя реклама на никой, това ще трябва да го свършите вие. Но се съобразете с цена, обслужване, промоции и удобство. Аз лично не си падам по големите вериги, обикновено са силно некомпетентни, а и малките дистрибутори са по-склонни да правят промоции. Можете да погледнете този сайт – www.robopolis.bg 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *